Advanced solutions for better life!

LSG este din nou pionier și lider în tehnologie, de data aceasta în Instalatiile de Stocare Dispecerizabile

LSG România a început lucrările de construcție a primei și celei mai mari Instalatii de Stocare Dispecerizabile din România (ISD), cu o putere de 7 MW, instalația fiind utilizată pentru Servicii de Sistem Tehnologice – Rezerva de Reglaj secundar al Frecvenței.

Instalațiile de Stocare Dispecerizabile  vor deveni din ce în ce mai importante în următorii ani, mai ales în contextul unor noi investiții masive în producția de energie regenerabilă ce vor avea loc în următorul deceniu. Instalațiile de Stocare Dispecerizabile cu baterii cu tehnologie litiu-ion pot contribui la stabilizarea rețelei, lucru vital pentru o rețea electrică fiabilă.

Contractul a fost semnat deja în noiembrie 2021 și după finalizarea la începutul acestui an a lucrărilor de proiectare, s-a obținut în martie 2022 autorizația de construire. Locația a fost aleasă special în apropierea unui operator de rețea din proximitatea Bucureștiului și este deținută de Megalodon Storage. S.R.L. Lucrările de construcție vor fi finalizate în iunie urmând a fi supuse unor teste complexe pentru procesul de calificare cu OTS Transelectrica.

Instalațiile de Stocare Dispecerizabile operează un ansamblu de baterii litiu-ion de tip NMC cu o capacitate de 6 MWh, produse în România, avand o putere totală 7 MW folosind 2 invertoare centralizate produse de SMA pentru a injecta energia electrică direct în rețeaua de medie tensiune a operatorului local de rețea ENEL Distributie Muntenia. În fază a 2-a de dezvoltare, Megalodon Storage SRL intenționează să dubleze puterea instalată la 14 MW.

LSG în calitate de contractor EPC este responsabil pentru proiectarea completă a ISD, pentru livrarea tuturor componentelor inclusiv sistemul SCADA și pentru procesul de construcție, testare și calificare cu OTS Transelectrica. Modulele de baterii au un sistem redundant de răcire pe bază de lichid, acesta fiind conceput special de LSG pentru răcirea optimă a fiecărei celule de baterii. ISD va avea, de asemenea, un sistem unic de protecție împotriva incendiilor, proiectat de LSG, avand in componenta un sistem de detectie în avans ale emisiilor de gaze (tip „OFF-GAS” system), un sistem de detectie prin aspirație și un dublu sistem de stingere ce va actiona în două etape. In prima etapa va actiona sistemul cu gaz inert respectiv in etapa a doua sistemul de stingere cu ceață.

Operarea și mentenanța se vor face de către echipa noastră de specialiști din cadrul companiei Green Source Energy Management SRL iar serviciul de dispecerat între Instalațiile de Stocare Dispecerizabile și Discepecerul Energetic National de la Transelectrica, va fi realizat de compania deținută de LSG și anume SC&DC SRL (System Control & Dispatching Company SRL).